Sihirli soru: Nasıl bu kadar eminsiniz?

Yazan: M. Tınaz TiTİZ 18.09.2012 1 Yorum

 

Beyaz Nokta'nın değerli kurucuları, üyeleri, gönüllüleri ve sempatizanları,

Vaktiniz dardır, birkaç başlıkla önerimi aktarayım:

  • Dünya ve bu arada Türkiye bir bilgi patlaması yaşıyor.
  • Bir yanda özgürlüklerin genişlemesi, bir yanda bilişim teknolojilerinin gelişmesi buna yol açıyor.
  • Bu patlamanın yararları belli; bir de olumsuz yanları var. En başında da doğru bilgilenme özgürlüklerini zedeleyebiliyor.
  • Bu süreçte kritik halka, yazılıp söylenenlerin bir "kuşku filtresi"nden –genellikle- geçmemesi.
  • Halbuki yargılar–doğru bile olsalar- "koşulsuz doğru" olabilirler mi? Mutlaka, geçerli oldukları sınırlar vardır.
  • Örneğin en tartışmasız gibi görünen, "iki nokta arasındaki en kısa uzaklık, onları birleştiren doğru parçasıdır" ya da "yalan söylemek günahtır" gibi iki yargı dahi koşulludur. (Birincisi için koşul, "iki noktanın içinde bulunduğu koordinat sisteminin durağan olması", ikincisi içinse "eğer birisinin hayatını kurtarmak söz konusu değilse" olabilir)
  • Koşulsuz olarak ileri sürülen yargıların sorgulanması, kültürümüzde pek de yerleşik olmayan "kritik düşünme" (standart ölçülere göre hüküm vererek düşünme) alışkanlığını getirebilir.
  • Bu tür düşünme biçimine, çevremiz kan gölüne dönmek üzere iken bugün her zamankinden daha çok ihtiyacımız var.
  • Acaba, bu yolda şu deyimi yaygınlaştırabilir miyiz: Nereden biliyorsun? ya da Nasıl emin olabiliyorsun?
  • Yazılıp söylenenleri bu filtreden geçirince çoğundan geri kalan, "bana öyle geliyor"dan ibaret değil mi?
  • Halbuki doğrularımızın doğruluğuna her zaman kanıt bulmamız pek de kolay değildir.


Bu yaklaşımın hayata geçirilmesi –yani, "nereden biliyorsun?" deyiminin yaygınlaştırılması-için, sizlerin neler yapabileceğinizi bilmeyi arzu ederiz. Katkınız çok küçük olabilir, yeter ki somut olsun.

En çok ihtiyaç duyduğumuz katkı, öğretmen tanıdıklarınızın, derslerini işlerken sorgulamayı kullanmasıdır. Ekte, bu amaçla bir örnek veriyorum.

Bir diğer ihtiyacımız, kanı kaynayan üniversite gençlerimize erişip bu yaklaşımı anlatmaktır. Proje danışmanımız bu konuda şöyle diyor: "Gonullu Universite ogrencilerinden destek almak cok faydali olabilir. Hem bilgisayar web sitesi kurmak islerinde ehil olanlari cok faydali olabilir, hem de sosyal paylasimlarda yayginlastirmak icin. Olur olmaz seyler soyleyip tutuklanan ogrenciler var, gosteri yapip cop yemeyi goze alanlar var. Onlarin bu enerjisini daha anlamli bu tur bir projeye yonlendirmek onlarin da anlamli bulacagi bir sey olabilir, ustelik tutuklanma riskleri daha az olur.:-)))" Tabii ki tutuklanmak kısmı şakadır.

Siz bu konuda neler yapabilirsiniz? Kısa bir süre içinde, çeşitli arkadaşlarımızca üretilmiş kalıpları ve bunlar için üretilmiş soruları bir web sitesi veya bolgda yayımlayacağız. Ama şimdiden, ekteki örneği dahi kullanarak, bu işi kendine misyon edinebilecek gençler bulabilirsiniz.

Özetle tekrar sorumu sorayım: Somut olarak bu projede nasıl bir katkı sağlarsınız?
Saygılarımla,

1 Yorum

  1. Tamer Ergenç 01.10.2012

    Sosyal ilişkilerimdeki,ögretmek,eğitmek ve idare etmek konumundaki tanıdıklarımla projeyi paylaşıp,onları bu konuya eğilmek konusunda ikna ederek ve yüreklendirerek katkıda bulunabilirim.

Bir yorum yazın

*

*

Lütfen * alanları doldurunuz.